Rozkoszne drożdżówki na palonym maśle

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pulchne drożdżówki, pełne soczystych leśnych jagód z nutką palonego masła.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 g masła
    260 g mąki pszennej
    3 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka
    1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
    ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
    60 ml mleka pełnotłustego + 1 łyżka
    1 łyżka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżka jogurtu greckiego lub maturalnego gęstego
    300 g jagód, świeżych lub mrożonych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rozkoszne drożdżówki na palonym maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Palone masło 1. Roztop masło w garnku lub na patelni z jasnym dnem. Gotuj masło na średniej mocy, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć, około 5-6 minut. W trakcie gotowania z masła będzie wydzielał się osad i opadał na dno. Aby osad się nie przypalił, a masło równomiernie zbrązowiało, stale je mieszaj. Przelej do innego naczynia i przestudź.
  • Składniki w misie robota kuchennego 2. W misie robota kuchennego wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj mleko, wanilię, 1 jajko+ żółtko i jogurt. Zacznij wyrabiać na małej mocy, cały czas dodając po 1 łyżce palonego masła, czekając z dodaniem kolejnej, aż wcześniejsza połączy się z ciastem. Gdy dodasz już całe masło, wyrabiaj ciasto jeszcze około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 godziny .
  • 3. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zagnieść ciasto ręcznie. Wówczas podwój czas zagniatania
  • 4. Wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i pozostałą 1 łyżką cukru. Jeżeli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
  • Jagody na cieście 5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Wyłóż jagody, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od dłuższego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej. Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 9 równych kawałków. Przełóż je do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia spiralkami ku górze, zachowując odstępy między jagodziankami. Jeśli przy przekładaniu na blaszkę część jagód wypadnie nie przejmuj się, i dodaj je delikatnie do nadzienia.
  • Zwinięte jagodzianki 6. Z pozostałego 1 jajka i łyżki mleka zrób glazurę. Posmaruj glazurą ciasto drożdżówek. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj jagodzianki raz jeszcze glazurą. Piecz je przez około 15 minut, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zamiast leśnych jagód możesz wykorzystać inne owoce sezonowe np. maliny, borówki lub porzeczki. Jeśli nie masz drożdży suszonych możesz użyć 20g drożdży świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Jagody Drożdże Jajka

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować