Rożki waflowe

4.5 (169 ocen)

  • 35 min

Rożki waflowe wypełnione ulubionymi lodami lub bitą śmietaną z owocami będą idealne do popołudniowej kawki

  • 35 min

Składniki:

  • 2 białka
    6 dag cukru pudru
    6 dag masła
    6 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rożki waflowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki waflowe 1. Białka wymieszać z cukrem pudrem. Masło stopić, lekko ostudzić i razem z mąką dołożyć do białka. Wymieszać na jednolitą masę (ja użyłam miksera), po czym wstawić na 30 min. do lodówki.
  • Rożki waflowe 2. Na papierze do pieczenia ułożonym na blasze narysować koła o średnicy 12 cm. Masę o grubości ok 3 mm nanieść na zaznaczone miejsca i piec ok 5 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  • Rożki waflowe 3. Gdy brzegi ciasta zaczną brązowieć, krążki wyjąć z piekarnika. Jeszcze gorące formować w kształt rożka. Ostudzić. Smacznego!

Porady

Z tej ilości masy wyszło mi 8 rożków. Z masy waflowej można zrobić różne kształty. Równie smaczne są suche bez żadnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować