Tort - brzoskwiniowa róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru.
Ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Mąki pomieszać z proszkiem.
Połączyć z masa przy pomocy szpatułki, delikatnie.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
Pieczenie 180 stopni - 35 min. Do suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części.
2.Galaretkę brzoskwiniowa rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem .
Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu.
Połowę pokroić w drobna kostkę, te będą do wyłożenia ze śmietaną.
Druga połowę pokroić w cienkie plasterki , te będą do dekoracji.
Masło ubić na puch z cukrem pudrem , śmietaną i sokiem z cytryny.
3.Spodnią część placka nasączyć syropem spod brzoskwiń. Jeśli nie będą jadły dzieci , można do syropu dodać ok 50 ml spirytusu.
Posmarować placek śmietaną , wyłożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i ponownie nałożyć śmietanę.
Przyłożyć drugim plackiem i postąpić tak jak poprzednio. Nasączyć , przełożyć śmietaną i brzoskwiniami.
Przyłożyć wierzchnim plackiem i nasączyć syropem.
Wierzch i boki posmarować kremem. Ok 4 łyżki przełożyć do rękawa cukierniczego, do dekoracji.
Boki obsypać wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu ułożyć różę , zaczynając od środka.
Można zrobić z kremu rozetki.
Gotowy tort pozostawić w lodówce na całą noc.
Smacznego.
Komentarze