Tort - Brzoskwiniowa róża

4.52 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny śmietankowy tort walentynkowy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masło do wysmarowania tortownicy

    2 puszki brzoskwiń w syropie

    660 ml śmietany 30% ( 2 kubki )
    5 łyżeczek cukru pudru
    galaretka brzoskwiniowa

    400 g masła roślinnego
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 %
    łyżka soku z cytryny

    wiórki kokosowe do obsypania boków
Wystaw ocenę:

4.52 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort - brzoskwiniowa róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru.
    Ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Mąki pomieszać z proszkiem.
    Połączyć z masa przy pomocy szpatułki, delikatnie.
    Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
    Pieczenie 180 stopni - 35 min. Do suchego patyczka.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniowa rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem .
    Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.

    Brzoskwinie odsączyć z syropu.
    Połowę pokroić w drobna kostkę, te będą do wyłożenia ze śmietaną.
    Druga połowę pokroić w cienkie plasterki , te będą do dekoracji.

    Masło ubić na puch z cukrem pudrem , śmietaną i sokiem z cytryny.
  • 3. Spodnią część placka nasączyć syropem spod brzoskwiń. Jeśli nie będą jadły dzieci , można do syropu dodać ok 50 ml spirytusu.
    Posmarować placek śmietaną , wyłożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i ponownie nałożyć śmietanę.
    Przyłożyć drugim plackiem i postąpić tak jak poprzednio. Nasączyć , przełożyć śmietaną i brzoskwiniami.
    Przyłożyć wierzchnim plackiem i nasączyć syropem.
    Wierzch i boki posmarować kremem. Ok 4 łyżki przełożyć do rękawa cukierniczego, do dekoracji.
    Boki obsypać wiórkami kokosowymi.
    Na wierzchu ułożyć różę , zaczynając od środka.
    Można zrobić z kremu rozetki.
    Gotowy tort pozostawić w lodówce na całą noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować