zupa grysikowa

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Nieco dziś już zapomniana zupka, a taka domowa i pyszna :)

  • 30 min

Składniki:

  • porcja mięsna na zupkę ( u mnie kawałek schabu z kością i 1 filet z kurczaka)
    2 garście mieszanki mrożonej warzywnej ( u mnie wiosenna)
    4 średnie ziemniaki
    1/3 szklanki wody + 4 łyżki kaszy manny (na około 1,5 litra zupy)
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ewentualnie Maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grysikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zlać wodą, dodać przyprawa uniwersalna, gotować do miękkości (można pokroić je w kostkę, będzie szybciej gotowe), uzupełniając wodę, potem wyjąć je na talerzyk. Do uzupełnionego do pierwszego poziomu wywaru wrzucamy warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy, pokrojone w kotkę mięsko. Kaszę mieszamy z wodą, wlewamy jednym ruchem do zupy, mieszając zagotowujemy do zgęstnienia ( około 2 - 3 minut). Podajemy z siekaną zieleniną.

Porady

Do zupy zamiast ziemniaków możemy dodać ryż lub drobny makaron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Warzywa Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować