Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą.. brzmi może dziwnie ale zapewniam, że smakuje wybornie! Soczyste filety z kurczaka nadziewane podsmażoną cebulką, białą kiełbasą i musztardą.. a wszystko duszone w piwie… chyba nie musze dłużej zachęcać :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦pęczek młodej marchewki (ok. 10 sztuk)
    ◦2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka maku
    ◦1 łyżka wędzonej mielonej papryki
    ◦2 łyżki czerwonego octu winnego
    ◦1-2 łyżki listków świeżego tymianku

    Składniki na roladek:
    ◦2 filety z kurczaka
    ◦150 g białej kiełbasy (użyłam takiej cienkiej)
    ◦musztarda sarepska
    ◦4 cebule
    ◦kilka gałązek świeżego tymianku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 szklanka bulionu warzywnego
    ◦1 szklanka piwa
    ◦1-2 liście laurowe
    ◦3-4 ziela angielskie
    ◦1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą 1. Przygotowanie roladek:
    Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy trochę soli i listków tymianku. Odstawiamy żeby przestygła.
  • Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą 2. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na filety nakładamy podsmażoną cebulę. Na środek kładziemy białą kiełbasę (1 normalną lub 2 cienkie). Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 30-35 minut.
  • Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą 3. Przygotowanie marchewki z makiem:
    Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Następnie kroimy marchewki wzdłuż na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.

    Rolady z kurczaka kroimy w plasterki, podajemy z młodymi marchewkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować