.Przepis otrzymałam od znajomej Ziemniaki jemy w różnych postaciach a roladki to było coś wyjątkowego. Podane w szpinaku są zdrowe i niskokaloryczne. Całej rodzinie bardzo smakował. Koszt takiego obiadu jest niewielki .Polecam.
Roladki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać , wymyć wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować Szpinak wyjąc z torebki, odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, poddusić na nim cebulę . Dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki , smażyć. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Ziemniaki odcedzić , mleko , tłuszcz i miksować ręcznym mikserem. Dodać posiekany szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić gałką muszkatałową. Masę ziemniaczaną rozłożyć na plastrach szynki, zawinąć i przekroić na pół. Gotowy szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego a na nim ułożyć roladki. Posypać serem i zapiec bardzo krótko.
Komentarze