Roladki ziemniaczane

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

.Przepis otrzymałam od znajomej Ziemniaki jemy w różnych postaciach a roladki to było coś wyjątkowego. Podane w szpinaku są zdrowe i niskokaloryczne. Całej rodzinie bardzo smakował. Koszt takiego obiadu jest niewielki .Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dkg ziemniaków
    50dkg szpinaku mrożonego
    2 plastry gotowanej szynki
    3dkg tartego sera gouda
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    1 pęczek szczypioru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    natka pietruszki
    2 łyżki masła
    4 łyżki mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatuwa
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki ziemniaczane 1. Ziemniaki obrać , wymyć wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować Szpinak wyjąc z torebki, odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, poddusić na nim cebulę . Dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki , smażyć. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Ziemniaki odcedzić , mleko , tłuszcz i miksować ręcznym mikserem. Dodać posiekany szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić gałką muszkatałową. Masę ziemniaczaną rozłożyć na plastrach szynki, zawinąć i przekroić na pół. Gotowy szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego a na nim ułożyć roladki. Posypać serem i zapiec bardzo krótko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować