Roladki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obrać, wymyć, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Szpinak oczyścić, wymyć i pozostawić do obcieknięcia. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Olej rozgrzać w garnku. Poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście zmniejszą objętość. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
3. Natkę i szczypiorek wymyć i drobno posiekać. Ziemniaki odlać. Dodać do nich tłuszcz, mleko i zmiksować mikserem na puree. Dodać posiekane zioła, wymieszać. doprawić do smaku.
4. Puree ziemniaczane rozłożyć na plastrach szynki, zawinąć i przekroić na pół. Szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego, a na nim ułożyć roladki. Posypać serem i zapiec krótko w piekarniku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.
Komentarze