Roladki ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygną zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z 3 żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę, zmielone ziemniaki i mleko. Przypraw solą. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Rozsmaruj na natłuszczonej prostokątnej, dużej blaszce na grubość ok 1 cm. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
2.Farsz: Szpinak odmroż i odparuj na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na małym ogniu ok.5 minut.
3.Upieczony gorący placek posmaruj równomiernie gorącym, gęstym szpinakiem. Roladę zwiń i w piecz w piekarniku jeszcze 15 minut. Przed podaniem pokrój na porcje i udekoruj cytryną i pietruszką.
Porady
roladę piekłam w uniwersalnej, dużej blaszce do piekarnika
Komentarze