Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Wystarczą dwa główne składniki, by powstała smaczna i zdrowa propozycja na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • CIASTO ZIEMNIACZANE:
    100 gr masła
    3 jajka,
    1 szkl mąki
    6-7 ziemniaków
    1 szklanka mleka

    FARSZ:
    800 gr mrożonego szpinaku
    3 łyżki śmietany
    3-4 ząbki czosnku
    cebula,
    sól, pieprz

    masło do posmarowania blachy
    natka pietruszki i plaster cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygną zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z 3 żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę, zmielone ziemniaki i mleko. Przypraw solą. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Rozsmaruj na natłuszczonej prostokątnej, dużej blaszce na grubość ok 1 cm. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Farsz: Szpinak odmroż i odparuj na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na małym ogniu ok.5 minut.
  • szpinak rozsmaruj na masie ziemniaczanej 3. Upieczony gorący placek posmaruj równomiernie gorącym, gęstym szpinakiem. Roladę zwiń i w piecz w piekarniku jeszcze 15 minut. Przed podaniem pokrój na porcje i udekoruj cytryną i pietruszką.

Porady

roladę piekłam w uniwersalnej, dużej blaszce do piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować