Roladki z szynki z selerem i papryką w sosie jogurtowym

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Często przygotowuję roladki na obiad, ale po raz pierwszy zapiekałam je w sosie jogurtowym. Wyszły pyszne, soczyste i aromatyczne :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    4 plastry szynki wieprzowej
    seler cięty w zalewie octowej (290g)
    jogurt naturalny (165g)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200g papryki konserwowej czerwonej

    Składniki robocze:
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    przyprawa uniwersalna do wieprzowiny
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    dekoracja:
    jarmuż, bazylia, pomidory
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Roladki z szynki z selerem i papryką w sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • seler z pietruszką 1. Mięso roztrzep na dość cienkie płaty. Oprósz z obu stron przyprawą do wieprzowiny. Selera i papryki osącz z zalewy. Selera wymieszaj z jedną łyżką posiekanej natki pietruszki.
  • farsz 2. Na kotletach rozłóż strąki papryki, osączonego selera i ciasno zwiń w roladki (w razie konieczności zepnij wykałaczkami).
  • roladki podsmaż 3. Roladki krótko podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • sos 4. Zrób sos: jogurt połącz z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałą natką pietruszki. Wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • roladki zalej sosem 5. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Zapiekaj pod przykryciem ok.40 minut w 180 st. Podawaj np. z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować