Roladki z szynki w galaretce

4.5 (193 ocen)

  • Łatwy

Roladki z szynki z nadzieniem z delikatnego śmietankowego serka z dodatkiem chrzanu, zatopione w winnej galaretce.

  • Łatwy

Składniki:

  • GALARETKA::
    - bulion drobiowy: 400 mililitrów
    - białe wino wytrawne: 100 mililitrów
    - czosnek (duży ząbek, pokrojony w plasterki): 1 ząbek
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - ocet: 1 łyżka
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - Żelatyna: 2 łyżki
    ROLADKI I NADZIENIE::
    - szynka w plastrach (duże plastry, waga całości ok. 25dkg): 10 sztuk
    - puszysty serek śmietankowy (almette): 150 gramów
    - chrzan tarty: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy mielony: 1 szczypta
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 1 łyżka
    DODATKOWO::
    - kukurydza mini kolby: 10 sztuk
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    DO PODANIA::
    - ocet z białego wina: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Szynki

Roladki z szynki w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować bulion i białe wino z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić octem, cukrem i pieprzem. Zdjąć z ognia i dokładnie rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
  • Roladki z szynki w galaretce 2. Serek połączyć z chrzanem, doprawić pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Przygotowane nadzienie rozłożyć na plastrach szynki, zwinąć roladki, ułożyć je w płaskim półmisku a między nimi kolby mini kukurydzy i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalać przygotowanym bulionem. wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wytrawne wino Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować