Roladki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota wsypuję szklankę mąki. Zagotowuję szklankę mleka i wrzące wlewam do mąki. Mieszam rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji(papki). Studzę.
2.Do chłodnej papki dodaję resztę składników na ciasto. Końcówką hak, mieszam do połączenia składników.
3.Wyrobione ciasto, formuję w kulę i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wyrabiam krótko ręką i pozostawiam na 15 minut,
5.Z ciasta odrywam kawałki, formuję kulki po 100g, przykrywam, pozostawiam na 10-15 minut.
W tym czasie przygotowuję ser. Ser kruszę do miski dodaję aromat i cukier, za pomocą blendera miksuję do połączenia składników.
6.Kulkę ciasta wałkuję na cienki, podłużny placuszek, nakładam ser i konfiturę.
7.Formuję roladkę.
8.Uformowane roladki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte smaruję żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C przez około 30 minut.
Porady
Takie roladki można upiec tylko z serem lub z ulubioną konfiturą.
Komentarze