Roladki z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chciałam zrobić coś lekkiego i szybkiego na obiad, mając do dyspozycji praktycznie tylko swój ogródek. Roladki są bardzo proste do zrobienia, smaczne i zdrowe!

  • 30 min

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, pęczek szczypiorku, mała czerwona cebula, twarożek, śmietana 18%, chleb, pomidor i ogórek dla ozdoby.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek zgnieć 2 ząbki czosnku i wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posól i odstaw.
    Umyj średniej wielkości cukinię, osusz, pokrój w cienkie, podłużne plastry, nie grubsze niż 0,5 cm. Plastry te posyp lekko solą i odstaw na 10 minut, po czym osusz i posmaruj każdy plaster wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem.

    Farsz:
    Posiekaj pęczek szczypiorku, małą czerwoną cebulę, wymieszaj z twarożkiem i śmietaną, dodaj pieprz, tak by powstał farsz o gęstej konsystencji.

    Łyżkę farszu daj na każdy z plastrów cukini, zawiń i umocnij wykałaczkami. Dołóż kromki chleba. Udekoruj talerz pomidorem i ogórkiem. Smacznego!

Porady

Zwinięte roladki warto wzmocnić wykałaczkami. Chleb można przypiec w opiekaczu lub na grillu. Składniki farszu można modyfikować wg własnych upodobań, dodając inne warzywa lub zamieniając śmietanę na jogurt naturalny czy kefir.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować