Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Roladę tą można jeść po prostu oczami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)

    3 łyżki oleju

    białko z 4 jajek

    sól, pieprz

    żółtko z 4 jajek

    4 łyżki mąki

    Nadzienie:

    300 g serka kanapkowego

    2 ząbki czosnku

    300 g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku przekładamy wraz z 3 łyżkami oleju do blendera ( ten mrożony oczywiście rozmrażamy i odcedzamy) i miksujemy.

    Białka wraz z 1/2 łyżeczki soli ubijamy na sztywną pianę, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Cały czas wolno miksując dodajemy mąkę i zmielony szpinak. Mieszamy do połączenia. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a na papierze równomiernie rozsmarowujemy przygotowaną masę szpinakową. "Ciasto" przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 17 minut.

    Po upieczeniu wykładamy blaszkę z piekarnika, przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy go olejem, następnie delikatnie i powoli odklejamy masę szpinakową od papieru i przekładamy ją na papier natłuszczony. Ciasto zwijamy w rulon.

    Nadzienie:

    W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą serek kanapkowy, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz.Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie, rozwijamy rulon i równomiernie smarujemy go przygotowaną mieszanką z serka kanapkowego. Na serek nakładamy kawałki łososia.Ciasto ponownie zwijamy w roladę i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Przed podaniem kroimy w plasterki.

Porady

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować