Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku przekładamy wraz z 3 łyżkami oleju do blendera ( ten mrożony oczywiście rozmrażamy i odcedzamy) i miksujemy.
Białka wraz z 1/2 łyżeczki soli ubijamy na sztywną pianę, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Cały czas wolno miksując dodajemy mąkę i zmielony szpinak. Mieszamy do połączenia. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a na papierze równomiernie rozsmarowujemy przygotowaną masę szpinakową. "Ciasto" przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 17 minut.
Po upieczeniu wykładamy blaszkę z piekarnika, przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy go olejem, następnie delikatnie i powoli odklejamy masę szpinakową od papieru i przekładamy ją na papier natłuszczony. Ciasto zwijamy w rulon.
Nadzienie:
W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą serek kanapkowy, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz.Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie, rozwijamy rulon i równomiernie smarujemy go przygotowaną mieszanką z serka kanapkowego. Na serek nakładamy kawałki łososia.Ciasto ponownie zwijamy w roladę i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Komentarze