Roladki schabowe pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roladki:
Umyty i osuszony schab rozbijamy na cieńkie plastry i przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ogórki i paprykę kroimy w paski. Na każdym plastrze schabu układamy plasterek żółtego sera jeden pasek ogórka i papryki. Zwijamy roladki. Panierujemy w mące, następnie w jajku z odrobiną mleka i bułce tarte. Smażymy na oleju na złoty kolor. Smażenie najlepiej zacząć od strony gdzie kończy nam się zwinięcie roladki mamy większą pewność, że roladka się nie rozwinie.
2.Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy w małym rondelku. Do roztopionego już masła dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy zasmażka jest gotowa dodajemy mleko cała czas mieszając. Wlewamy go bardzo powoli i małym strumieniem tak aby nie powstały nam grudki. Mleka wlewamy tyle aż sos zrobi nam się gesty. Przprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatłową.
3.Obsmażone roladki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego jedna koło drugiej. Tak ułożone roladki zalewamy naszym sosem beszamelowym. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni do momentu aż nasz sos beszamelowy się ładnie zarumieni.
Porady
Sosu beszamelowego dodajemy tyle aby pokrył nasze roladki. Gdy jest go za dużo zabije smak naszych roladek.
Komentarze