roladki drobiowe z opieńkami i puree ziemniaczanym z dodatkiem czarnuszki

0 (0 ocen)

Pyszne roladki z mielonego mięsa z kurczaka nadziane duszonymi pieczarkami. Całość uzupełnia delikatne puree ziemniaczane z czarnuszką.

Składniki:

  • około 1 kg mięsa mielonego z kurczaka, ja zmieliłam mięso z udek kurczaka z wolnego wybiegu
    około 500 g młodych opieniek, same kapelusze
    1 cebula
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kolendra, zmielone ziele angielskie
    liść laurowy
    łyżka masła
    3 - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    łyżka sklarowanego masła

    8 średniej wielkości ziemniaków
    łyżeczka masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka czarnuszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe z opieńkami i puree ziemniaczanym z dodatkiem czarnuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle dusimy drobno pokrojone opieńki i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Mięso mieszamy z przyprawami i dokładnie wyrabiamy.
  • 3. Z mięsa robimy robimy roladki i nadziewamy je uduszonymi opieńkami.
  • 4. Roladki obsmażamy na sklarowanym maśle ze wszystkich stron.
  • 5. Do roladek dodajemy śmietanę. Jeśli zostały nam się opieńki możemy dodać je do sosu. Dusimy na małym ogniu około 25- 30 minut.
  • 6. Puree ziemniaczane:
    Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę i czarnuszkę. Mieszamy.
  • 7. Roladki podajemy z puree ziemniaczanym obficie obsypane zieleniną.

Porady

Mięso kurczaka ma w sobie dużo białka, więc nie ma potrzeby dodawać bułki ani jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować