Rolada z owocami i galaretką monte santi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pieczemy ciasto.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy ok 5 min, dodajemy żółtka i mąkę. Rozkładamy ciasto na dużej formie , pod spód kładziemy papier. Pieczemy ok 10 min w temp 180 st , Wyjmujemy ciasto, kładziemy na ściereczce , odklejamy papier i zawijamy ciasto razem ze ściereczką do czasu aż wystygnie.
Następnie przygotowujemy długą brytfankę keksówkę, wykładamy ją folią spożywcza, rozkładamy ciasto.
Przygotowujemy białą masę; żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, ok 3 łyżki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gęstniejącą masę smarujemy na 3 ściankach wewnątrz naszego ciasta. 1/4 masy pozostawiamy w ciepłym miejscu (np w ciepłej wodzie razem z naczyniem) Wstawiamy ciasto do schłodzenia .
Owocowe wnętrze rolady przygotowujemy w następujący sposób.
Wodę zagotowujemy , dodajemy cukier i żelatynę, kiedy żelatyna się rozpuści do lekko przestudzonego dodajemy wino i studzimy w zimnej wodzie cały czas mieszając.
Do wnętrza ciasta wsypujemy oczyszczone owoce (truskawki można przekroić) i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, Kiedy galaretko zacznie tężeć, ostrożnie rozkładamy resztę białej masy i zawijamy ostatni brzeg ciasta. Teraz ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Po wyjęciu oblewamy czekoladą i dekorujemy owocami.
Podajemy razem z lampką pysznego wina Monte Santi
Komentarze