Rolada Rafaello

4.5 (157 ocen)

  • 50 min

Coś dla miłośników kokosu

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    łyżeczka soku z cytryny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    opakowanie cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:

    1/2 litra śmietany 30%
    tabliczka białej czekolady
    2 opakowania śmietan-fixu
    150 g wafli o smaku kokosowym (u mnie Tasso z biedronki)
    100g wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    biała polewa lub czekolada
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada biszkoptowa:

    Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka z sokiem z cytryny ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wymieszać na końcu dodajemy mąkę i deliktanie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku w tem 180*
    Biszkopt wyjmujemy na ściereczkę, odrywamy papier i razem ze ściereczką zwijamy, odkładamy do wstygnięcia.

    Masa:

    Wafle mielimy lub rozkruszamy blenderem. Czekoladę topimy nad kąpielą wodną, odstawiamy aby przestygła.

    Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem ze śmietan-fixem, dodajemy czekoladę, pokruszone wafle i wiórki kokosowe. Mieszamy.
    Masę wykładamy na roladę, równo rozsmarowujemy, zwijamy, wierzch polewamy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować