Rolada Królewska

4.48 (185 ocen)

  • 40 min

Rolada ta ma wyśmienity królewski smak.Nadaje się jako danie i ozdoba zimnego bufetu lub jako wyborna wędlina do chleba.Połączenie mięsa drobiowego z pieczarkami i warzywami nadaje właściwy smak .

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
    1 mały filet z piersi kurczaka
    30 dkg.pieczarek
    20 dkg.żółtego sera
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 małego selera
    1 cebula mała
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

    sól,pieprz,oregano,przyprawa uniwersalna,czosnek granulowany do smaku,masło do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada Królewska 1. Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Każdą połowę przekroić nie przecinając do końca,rozłożyć i lekko rozbić z dwóch stron,posypać solą,pieprzem.
  • Rolada Królewska 2. Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki.Na patelni rozgrzać masło,dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki,smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się grzybów,przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano. Podgrzewając na wolnym ogniu wsypać ser starty na tarce o grubych oczkach lub pokrojony w mniejsze kawałki,mieszając do czasu jego rozpuszczenia,przestudzić.
  • 3. Mały filet umyć,zmielić lub rozdrobnić blenderem,doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym do smaku,wsypać pokrojoną włoszczyznę i natkę pietruszki,dodać jajko oraz bułkę tartą i wyrobić gładką masę.
  • Rolada Królewska 4. Rozbite płaty dużego filetu rozłożyć na papierze do pieczenia /ja używam papieru Saga/,posypać solą,pieprzem,rozłożyć po połowie farszu mięsno-warzywnego,połowę usmażonych pieczarek z serem i delikatnie zwinąć roladę ,posypać solą,pieprzem i całość zawinąć w papier.
  • Rolada Królewska 5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,ułożyć zwinięte rolady złączeniem do dołu,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 70 min,ewentualnie wlać podczas pieczenia niewielką ilość gorącej wody.Po upieczeniu pozostawić w papierze do przestudzenia.Zimne odwinąć z papieru,pokroić w cienkie lub grubsze plastry w/g potrzeby.

Porady

Danie przygotować dzień wcześniej przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować