Rolada kawowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (32x42cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.
2.Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.
3.1/2 galaretki rozpuścić 1 szklance wrzątku. Wystudzić i schłodzić w płaskim naczyniu. Stężałą galaretkę pokroić w wąskie paseczki.
4.Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec sparzone niewielka ilością wrzątku kakao i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę (2 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i posypać starta na tarce białą czekoladą. Smacznego :)
Komentarze