Deser budyniowy można podać na różne sposoby. Najłatwiej w pucharku, ale można też zrobić roladę. Deser łatwy do zrobienia, a domowy budyń ma zawsze pierwszeństwo.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka z górką kakao
3/4 szklanki cukru
50 g masła
1 l mleka
wiórki kokosowe ok. 150 g
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Rolada budyniowa z czarną porzeczką w wiórkach kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać dno wiórkami kokosowymi. Dno musi być dokładnie przykryte.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Dodać 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka dodać mączną zawiesinę. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Na wiórki, bardzo delikatnie wylać budyń. Wyrównać i wystudzić.
Wystudzony budyń posmarować dżemem porzeczkowym.
Pomagając sobie papierem, zwinąć budyń w roladę. Zaczynając od krótszego boku.
Kroić na porcje i częstować gości.
Smacznego.
Komentarze