Rolada budyniowa z czarną porzeczką w wiórkach kokosowych

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Deser budyniowy można podać na różne sposoby. Najłatwiej w pucharku, ale można też zrobić roladę. Deser łatwy do zrobienia, a domowy budyń ma zawsze pierwszeństwo.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka z górką kakao
    3/4 szklanki cukru
    50 g masła
    1 l mleka

    wiórki kokosowe ok. 150 g
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Rolada budyniowa z czarną porzeczką w wiórkach kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać dno wiórkami kokosowymi. Dno musi być dokładnie przykryte.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Dodać 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka dodać mączną zawiesinę. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
    Na wiórki, bardzo delikatnie wylać budyń. Wyrównać i wystudzić.
    Wystudzony budyń posmarować dżemem porzeczkowym.
    Pomagając sobie papierem, zwinąć budyń w roladę. Zaczynając od krótszego boku.
    Kroić na porcje i częstować gości.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Budyń czekoladowy Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować