Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myję , obżeram i kroję w plasterki. Blaszkę 37 x 35 wykładam papierem do pieczenia , smaruję margaryną i układam na niej ciasno plasterki jabłek, wierzch oprószam cynamonem i cukrem z wanilią.
2.Osobno przygotowuję ciasto biszkoptowe. Białka ubijam z solą, dodaję partiami żółtka i cukier , do ubitych przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łopatką i przekładam na jabłka, wierzch wyrównuję. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 30 -35 minut w temp. 160 C ( termo obieg)
3.Po upieczeniu od razu przekładam na deskę i ściereczkę, do góry jabłkami,
4.ściągam papier i zwijam roladę. Odstawiam do wystudzenia. Można zrobić polewę i dowolnie udekorować, u mnie tylko oprószona cukrem pudrem i dla nas rewelacja
5.Już tworzę modyfikacje z innymi owocami. Jeśli znajdzie się ktoś, kto tego ciasta nie zna, polecam wypróbować , gwarantuję zadowolenie :)
Komentarze