Rogaliki z parówką i pieczarkami

4.5 (180 ocen)

w sam raz na śniadanie

Składniki:

  • Ciasto
    ½ kg mąki
    3 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    szczypta cukru
    ¼ kostki margaryny

    Dodatkowo:
    8 parówek
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    10 dag żółtego sera
    Ketchup
    Bazylia
    Oregano
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki z parówką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale 0 1. Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku (1/2 szkl.), z cukrem i kilkoma łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę, stopniowo dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, resztę mleka, sól, jajko i roztopioną wcześniej margarynę (kiedy ją dodajemy do ciasta musi być schłodzona). Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą. Ważne by pieczarki doprawić solą i pieprzem! Parówki obieramy z osłonek ale nie gotujemy.

  • rogale 1 2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy ketchupem, pieczarkami i posypujemy bazylią i oregano. Na brzegu trójkąta układamy parówkę i zawijamy rogale, które układamy na natłuszczonej blaszce.
  • rogale 3 3. Rogale posypujemy startym żółtym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Gotowe rogale możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Ja w tym przypadku zrobiłam mniejsze rogaliki i parówki kroiłam na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować