Ciasto jasne:
4 jajka
cukier tyle ile waga jajek
mąka tyle ile waga jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
Ciasto ciemne:
3 jajka
cukier tyle ile waga jajek
mąka tyle ile waga jajek( odjąć jedną łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 wyparzone jajko
Metrowiec mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta jasnego: Jajka ubić z cukrem do białości (mają potroić objętość). Dodać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną dużej blachy piekarnikowej (36x36). Piec 25 minut w temp. 180 s C. Wykonanie ciasta ciemnego: Wykonać tak samo jak ciasto jasne, pod koniec dodać łyżkę kakao.Wyłożyć do 3/4 wysmarowanej dużej blachy (36x36) Piec 20 minut w tej samej temp.
2.Wykonanie masy budyniowej: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch dodając zimny budyń. Podzielić na 6 części
3.Złożenie metrowca: Ciasto jasne pokroić na 4 równe paski a ciemne na 3. Wyłożyć 1 część masy na jasny placek.
4.Przykryć plackiem ciemnym i wyłożyć 2 część masy.
5.Przykryć jasnym ciastem i wyłożyć 3 część masy. Z resztą postąpić tak samo
6.Złożone ciasto odwrócić tak by paski ciasta były pionowo. Polać polewą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego:)
7.Wykonanie polewy czekoladowej: Margarynę rozpuścić z cukrem, ostudzić i dodać kakao. Jajko ubić na puch i wymieszać z polewą.
Komentarze