Są one pyszne rozpływają się w ustach a przepis jest jeszcze po mojej babci
60 min
Składniki:
1/2 kg mąki, 200 gr masła, 1/2 szkl śmietany słodkiej, olejek zapachowy smak jaki kto lubi,50 gr drożdży, dżem, 2 łyżki cukru, cukier puder do posypania. Drożdże rozkruszyć w 1/4 szkl mleka z cukrem i posypać 1 łyżką mąki odłożyć do wyrośnięcia około pół godziny.
Rogaliki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masło, mąkę posiekać dodać drożdze i śmietanę .parę kropli olejku Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na 3 -4 godz. Po wyjęciu odczekać jeszcze 1/2 godz aby ciasto nabrało temperatury pokojowej,rozwałkować na placki , wycinać deserowym talerzykiem koła które dzielimy na ćwiartki, na każdą cwiartkę nakładamy dżem, zwijamy rogaliki. Pieczemy 30 min na złoty kolor, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
samo przygotowanie z pieczeniem 60 min, ale 3-4 godz ciasto trzymamy w lodówce , ale warto . cukier puder można zmieszać z cukrem waniliowym
Komentarze