Rogaliki bez jajek

4.48 (151 ocen)

  • 60 min

Są one pyszne rozpływają się w ustach a przepis jest jeszcze po mojej babci

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki, 200 gr masła, 1/2 szkl śmietany słodkiej, olejek zapachowy smak jaki kto lubi,50 gr drożdży, dżem, 2 łyżki cukru, cukier puder do posypania. Drożdże rozkruszyć w 1/4 szkl mleka z cukrem i posypać 1 łyżką mąki odłożyć do wyrośnięcia około pół godziny.
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło, mąkę posiekać dodać drożdze i śmietanę .parę kropli olejku Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na 3 -4 godz. Po wyjęciu odczekać jeszcze 1/2 godz aby ciasto nabrało temperatury pokojowej,rozwałkować na placki , wycinać deserowym talerzykiem koła które dzielimy na ćwiartki, na każdą cwiartkę nakładamy dżem, zwijamy rogaliki. Pieczemy 30 min na złoty kolor, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

samo przygotowanie z pieczeniem 60 min, ale 3-4 godz ciasto trzymamy w lodówce , ale warto . cukier puder można zmieszać z cukrem waniliowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować