ROGALIKI drożdżowe

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Sa pyszne z zimnym mlekiem

  • 2 godz.

Składniki:


  • 0.5 kg mąki (może być potrzebne trochę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie),
    1 szklanka mleka,
    0,5 kostki drożdży,
    3 łyżki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    0,5 szklanki oleju,
    szczypta soli.









Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i drożdże, zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć)

    Do mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy ( w razie czego podsypując mąką) do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy na chwilę, żebu ciasto podrosło.
  • 2.
    W tym samym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon i chwile podgrzewamy cały czas mieszając. (nie karmelizujemy!!)
  • 3.
    Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i kroimy na 8 części, każdą cześć smarujemy nadzieniem i zwijamy. układamy na wytłuszczonym pergaminie i pieczemy do zezłocenia (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować