Raz, dwa - sernik

0 (0 ocen)

Sernik składający się z dwóch warstw serowych. Pierwsza bez większego szaleństwa, druga natomiast z dodatkiem malin. Podwójna zasmaczystość ! :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    150 g margaryny
    150 g cukru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Czysta masa serowa:
    5 opakowań serka homogenizowanego (3% tłuszczu) z kawałkami ananasa i pomarańczy (5 x 180 g)
    150 g margaryny
    8 łyżek cukru
    4 duże jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)

    Malinowa masa serowa:
    2 opakowania serka homogenizowanego (3% tłuszczu) z kawałkami ananasa i pomarańczy (2 x 180 g)
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    450 g malin

    Masa białkowa:
    8 białek
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    szczypta soli

    cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Raz, dwa - sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Raz, dwa - sernik 1. Na ciasto kruche margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę - wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • 2. Na masę białkową schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Masę włożyć do lodówki.
  • Raz, dwa - sernik 3. Na czystą masę serową margarynę rozpuścić - wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać połowę przygotowanej masy białkowej. Całość wylać na kruchy spód - piec 15 min (180 - 200 st. C).
  • Raz, dwa - sernik 4. Przygotować malinową masę serową - serek, cukier i proszek budyniowy dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą część przygotowanej masy białkowej - wymieszać. Na końcu wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Malinową masę serową wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto - piec jeszcze 30 - 35 min (180 - 200 st. C).
  • Raz, dwa - sernik 5. Upieczony sernik całkowicie wystudzić, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować