Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do mąki dodać sól i żółtko, dodawać stopniowo wodę, cały czas wyrabiając. Dodać masło, wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię, odstawić w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładać po łyżeczce farszu. Farsz: szpinak lekko poszatkować. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać szpinak, posolić, dusić do chwili całkowitego 'oklapnięcia' szpinaku. Przestudzić. Do szpinaku dodać ricottę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Porady
Jeśli szpinak mocno podszedł wodą, odcedzić lekko na sitku.
Komentarze