Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

0 (0 ocen)

Delikatne ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta komponuje się wspaniale!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    ok.3/4 szklanki ciepłej wody
    Żółtko
    50 g masła
    Szczypta soli
    Farsz:
    150 g szpinaku
    150 g ricotty
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do mąki dodać sól i żółtko, dodawać stopniowo wodę, cały czas wyrabiając. Dodać masło, wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię, odstawić w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładać po łyżeczce farszu. Farsz: szpinak lekko poszatkować. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać szpinak, posolić, dusić do chwili całkowitego 'oklapnięcia' szpinaku. Przestudzić. Do szpinaku dodać ricottę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Porady

Jeśli szpinak mocno podszedł wodą, odcedzić lekko na sitku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować