Rafaello z dodatkiem czereśni i słonecznika

0 (0 ocen)

Klasyk- w moim wydaniu, z dodatkiem słodkich czereśni i prażonego słonecznika robi wrażenie. Jest tak proste a zarazem tak smaczne.

Składniki:

  • blacha 25x25

    2 duże paczki krakersów solonych
    3 duże budynie śmietankowe
    700ml mleka
    2 łyżki cukru
    200 g wiórków kokosowych
    kostka masła lub margaryny
    pół szklanki ziaren słonecznika
    szklanka mrożonych czereśni
    czubata łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rafaello z dodatkiem czereśni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blasze wykładamy folią aluminiową.
    układamy warstwę krakersów.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku według przepisu. Studzimy. Przykrywamy talerzem lub pokrywką aby nie powstał kożuch.
  • 3. Masło miksujemy kilka minut, dodajemy ostygnięty budyń i 150 g wiórków.
  • 4. Krakersy przykrywamy masą, następnie warstwa krakersów, potem masa, krakersy masa ( zostawiamy 2 łyżki masy).
  • 5. Czereśnie zamrożone chwilę gotujemy aż puszczą sok, następnie lekko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do czereśni. Odstawiamy na chwilę aby ostygły i lekko stężały.
  • 6. Przekładamy na masę, układamy jeszcze jedną warstwę krakersów. 2 łyżki masy cieniusieńko rozsmarowujemy na krakersach.
  • 7. Na suchej patelni chwilkę prażymy słonecznik i wiórki, studzimy. Obsypujemy ciasto. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować