1,5 szklanki mąki pszennej
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE
4 jajka
200 gram śmietany 36 %
15 dag żółtego sera
40 dag pieczarek
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Quiche z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wyłożyć boki i spód formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 15 minut w 180 st C.
NADZIENIE
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
Cebulę orać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać tłuszcz.
Usmażyć na nim pieczarki z cebulą przyprawiając solą i pieprzem.
Odcedzić z nadmiaru płynu, ostudzić.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Ser zetrzeć na tarce.
Jajka przełożyć do miski.
Rozmieszać rózgą.
Dodać śmietanę i sól oraz pieprz do smaku.
Wymieszać dokładnie.
Na samym końcu dodać pieczarki, ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
Masę wylać na podpieczone ciasto.
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st C do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.
Komentarze