Quiche z pieczarkami

4.49 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

prosto i smacznie

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 mały jogurt naturalny
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    NADZIENIE

    4 jajka
    200 gram śmietany 36 %
    15 dag żółtego sera
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Quiche z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Zagnieść jednolite ciasto.
    Tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciastem wyłożyć boki i spód formy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 15 minut w 180 st C.

    NADZIENIE

    Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
    Cebulę orać i pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać tłuszcz.
    Usmażyć na nim pieczarki z cebulą przyprawiając solą i pieprzem.
    Odcedzić z nadmiaru płynu, ostudzić.
    Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
    Ser zetrzeć na tarce.
    Jajka przełożyć do miski.
    Rozmieszać rózgą.
    Dodać śmietanę i sól oraz pieprz do smaku.
    Wymieszać dokładnie.
    Na samym końcu dodać pieczarki, ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Masę wylać na podpieczone ciasto.
    Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st C do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować