Pyzy ziemniaczane

4.49 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyzy to staropolski przepis moje babci, później mamy a teraz ja przejąłem ten przepis, żeby przekazać go dalszym pokoleniom.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 cebule
    3 kg ziemniaków
    3 łyżki oleju
    Sól
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyzy 1. Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok. A pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę. Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować