Pyzy ze skwarkami wg babci Jadzi

4.49 (194 ocen)

  • 60 min

Nie sądziłam wcześniej, że przygotowanie pyz może być tak proste.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2-3 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    30 dag boczku
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy ze skwarkami wg babci jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić, utłuc jak na puree. Drugą połowę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych otworach. Do gotowanych ziemniaków dodać mocno odciśnięte tarte ziemniaki, sos zostawić, po chwili na wierzchu pojawi się przezroczysty płyn, który trzeba wylać, zostawiając skrobię z dna i dodając ją do ciasta. Ciasto posolić, dokładnie wymieszać, uformować kulki. Obtoczyć w mące, wkładać na gorący, osolony wrzątek, gotować ok. 10 minut, co zależy od wielkości pyz.
    Boczek kroimy na drobną kosteczkę,wrzucamy na patelnie, zrumieniamy.
    Polewamy pyzy tłuszczem ze skwarkami.

Porady

Pyzy podawać polane tłuszczem- może to być masło, skwarki z wędzonki lub słoniny albo sos grzybowy przygotowany na wywarze z grzybów, z dodatkiem śmietany, przypraw i ewentualnie łyżeczki mąki. Takie pyzy można nadziewać farszem z uduszonego razem z drobno pokrojoną cebulą mielonego mięsa, drobno pokrojoną wędzonką, serem lub uduszonymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować