Pyzy z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
ziemniaki obrać i ugotować , zimne przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić formować w rulon i kroić na równe części.
2.FARSZ
Mortadelę kroimy w małe kwadraty i układamy je na cieście ziemniaczanym. Formujemy kulki które gotujemy w gorącej wodzie z solą do miękkości.
3.SOS
Pieczarki oczyścić,umyć, pokroić w kostkę i zagotować do miękkości, odcedzić od wody.Zrobić bulion z kostki i dać do niego pieczarki ,liść i ziele,zrobić zawiesinę z mąki i śmietany, wymieszać z bulionem ,zagotować ,doprawić do smaku.
Gorące kluski polać sosem .
Komentarze