Pyzy jarmarczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Połowę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odciskamy w czystej ściereczce.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surowymi ziemniakami i wyrabiamy ciasto.
Na łyżeczce smalcu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.
Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Z ciasta formujemy niewielkie placuszki, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.
Komentarze