Pyzy jarmarczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kuchnia regionalna to moja nowa - stara miłość.; )

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    300 g twarogu lub bundzu
    1 biała cebula
    1 ząbek czosnku
    2 kabanosy
    1 łyżeczka smalcu
    sól i pieprz do smaku
    kawałek słoniny
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Pyzy jarmarczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Połowę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odciskamy w czystej ściereczce.

    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surowymi ziemniakami i wyrabiamy ciasto.

    Na łyżeczce smalcu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.

    Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Z ciasta formujemy niewielkie placuszki, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy.
    Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

    Podajemy polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować