Pyszotka z Jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Długie ponure jesienne dni pod kocem z kubkiem kawy a do tego idealnie będzie pasować ciasto z jabłkami. Aromatyczne, wilgotne i przepyszne, do tego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, ma bardzo niewiele kalorii.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruszonkę:
    • 30 g masła
    • 30 g cukru
    • 15 g płatków owsianych
    • 30 g maki pszennej
    • ¾ łyżeczki cynamonu
    Składniki ma farsz:
    • 1 duże jabłko
    • 80 g masła miękkiego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    Składniki na ciasto:
    • 600 g mąki pszennej
    • 300 g wody letniej
    • 40 g drożdży świeżych
    • 60 g cukru
    • Szczypta soli
    • 50 g oleju
    Składniki dodatkowe:
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami

Pyszotka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszonka 1. Sposób przygotowania kruszonki:
    Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
  • jabłka 2. Sposób przygotowania farszu:
    Jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
  • ciasto 3. Sposób przygotowania ciasta:
    Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
    Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
  • jabłka 4. Sposób przekładania:
    1. Na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem.
  • kakao 5. 2. Posypuję kakałem, najlepiej przesypać przez sitko.
    3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
  • ciasto 6. 4. Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia.
  • kruszonka 7. 5. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
    6. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik.
    7. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180°C.
  • ciasto 8. 8. Gotowe.
    9. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować