Ciasto gruszkowe z krówką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest delikatna, wspaniale smakuje, a najlepiej z powidłami domowej roboty.

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    6 czubatych łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka octu

    oraz:

    500 g powideł gruszkowych(domowej roboty)
    puszka masy krówkowej
    600 ml śmietanki 30 %
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    kakao- do posypania

Ciasto gruszkowe z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy łyżkę octu, delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na natłuszczoną dużą blachę. Pieczemy 35 min w temp. 180 C.
  • 2. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody.Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę.
  • 3. Na spód biszkopta wykładamy powidła gruszkowe, przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy na nim masę krówkową. Następnie wykładamy ubitą kremówkę i posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce. Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy