Chleb domowy pszenny ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Piekę go bardzo często, moja rodzina go uwielbia, a chleb znika jeszcze ciepły.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,70 kg mąki pszennej
    kostka drożdży (10 dag)
    200 ml mleka
    2 łyżeczki soli
    10 dag słonecznika
    łyżeczka cukru
    2 ugotowane ziemniaki
    ok. 3 szkl. ciepłej wody

Chleb domowy pszenny ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Do wyrośniętych drożdży wsypujemy przesianą mąkę, sól, słonecznik, przetarte ziemniaki. Wszystko razem mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i drewnianą łyżką dokładnie wyrabiamy dosyć gęste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 3. Natłuszczamy dwie wąskie i długie foremki i wykładamy do nich ciasto. Odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy w temp. 180ºC z termoobiegiem 1 godzinę. Po upieczeniu wykładamy na drewniane deseczki.

Porady

Polecam robić chleb w misie Tupperware, w której wyrabiam ciasto specjalną łyżką, a pokrywa daje znak kiedy ciasto wyrośnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy