pyszne szparagi z szynką szwarcwaldzką

5 (168 ocen)

To prosta do zrobienia i elegancka przystawka albo dodatek do głównego dania. Szparagi dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych i witamin. Korzystajmy z ich licznych walorów zdrowotnych!

Składniki:

  • Składniki: porcja dla 5-6 osób
    - 50 dkg szparagów
    - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
    - szczypiorek
    - 1 cytryna
    - sól, cukier
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pyszne szparagi z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny. Gdy woda zagotuje się, wkładamy szparagi ( tak by całkowicie przykryć szparagi) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie wyjmujemy na sito i odcedzamy. Bierzemy po 3-4 sztuki i zawijamy w 1-2 plastry szynki.
    Na patelni rozgrzewamy masło i przypiekamy chwilę z każdej strony.
    Układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem( można posypać także np. tartym parmezanem)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować