Pyszne rogaliki

  • wyświetlono: 1013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Moja rodzina uwielbia rogaliki oraz wszelkie drożdżowe wypieki :) Te są naszymi ulubionymi - i ciasto i nadzienie są doskonałe :) mięciutkie, puszyste, dla nas z twarogiem są numerem jeden :)

2017-07-01ab
  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 16 sztuk:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Około 900 g mąki pszennej tortowej
50 g drożdży
150 g masła lub margaryny
2 jajka

NADZIENIE(na połowę rogalików):
250 g twarogu
40 g cukru pudru
8 g cukru waniliowego
1 jajko

jabłka smażone z cynamonem bądź inna konfitura
mleko do posmarowania różyczek

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne rogaliki

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone wcześniej masło.
  • 2. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 3. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukry oraz jajko, mieszamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt koła, kroimy wzdłuż na 8 kawałków, na środek każdej (przy grubszym brzegu) nakładamy twaróg bądź jabłka, zwijamy rogaliki.
  • 5. Gotowe układamy na blasze (tej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy np. sezamem i pieczemy około 20-30 minut (w zależności od wielkości rogalików) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).

Porady

Jeśli chcemy wszystkie rogaliki mieć z serem to podwajamy składniki nadzienia. Z podanej porcji wychodzi około 16 rogalików takich jak na zdjęciu. Większych wyjdzie około 8 sztuk-proponuję wtedy zrobić więcej nadzienia, gdyż do większego rogalika można dać go więcej, w mniejszych czasem wypływa ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowetwarógrogalikiz serem

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki drożdżowe

Dodane przez: babka w formie

rogaliki drożdżowe

Tym razem proponuję przepis na...

Rogaliki z 3 składników

Dodane przez: joanna30

Rogaliki z 3 składników

Rogaliki są przyjemnie kruche a...

Rogaliki cynamonowe

Dodane przez: Kasia_S

Rogaliki cynamonowe

takie rogaliki są bardzo smakowite

Trójsmakowe rogaliki

Dodane przez: dorota w

Trójsmakowe rogaliki

Trójsmakowe rogaliki bardzo łatwo...

rogaliki listkujące

Dodane przez: Ika 1961

Rogaliki listkujące

Chrupiące rogaliki z konfiturą...

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem

Rogaliki po upieczeniu wyglądają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE