knedle chlebowe

4.5 (175 ocen)

Knedle są bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu, przepis na nie przywiozłam z Niemiec.

Składniki:

  • • 1 pszenny chleb
    • ½ litra gotowanego mleka
    • 4-5 jajek
    • 1 cebula drobno posiekana drobno podsmażona
    • Ok. 1-1 ½ bulionu
    • Trochę stopionego boczku- ok. 100 g
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 płaska łyżka mąki
    • Natka pietruszki
    • trochę przyprawy uniwersalnej maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Knedle chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pokroić w kostkę, zalać mlekiem. Po chwili dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Formować średniej wielkości kulki, obtoczyć je w mące i gotować przykryte w bulionie lub rosole 3-4 minuty.

Porady

Knedle podawać według uznania np. z sosem ( możemy do niego wykorzystać pozostały bulion), mięsem, surówkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować