Pyszne drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru, dodać 15 dkg mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę, sól i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia (ja odstawiam znowu na godzinę).
3.Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką, wyłożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć je na blasze. Ułożyć umyty i pokrojony w kawałki rabarbar.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia (odstawiam na czas potrzebny do nagrzania piekarnika).
4.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni, gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze