Pyszne drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Zwykle piekę dwa ciasta na raz, a z pozostałych białek bezy lub kokosanki ;-)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dkg mąki pszennej
    250 ml mleka
    40 g drożdży
    100 g masła
    150 g cukru kryształu
    4 żółtka
    sól
    1 łyżka cukru waniliowego
    kilka łodyg rabarbaru
    cukier puder do posypania ciasta
    tłuszcz potrzebny do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Pyszne drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne drożdżowe z rabarbarem 1. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru, dodać 15 dkg mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę, sól i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia (ja odstawiam znowu na godzinę).
  • Pyszne drożdżowe z rabarbarem 3. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką, wyłożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć je na blasze. Ułożyć umyty i pokrojony w kawałki rabarbar.
    Odstawić ponownie do wyrośnięcia (odstawiam na czas potrzebny do nagrzania piekarnika).
  • Pyszne drożdżowe z rabarbarem 4. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni, gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować