Pyszne ciasto z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche;
Na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Dodą cukier,żółtka i śmietanę-zagnieść ciasto. Ciasto obwinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa budyniowa;
W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru. Ugotować budyń.
Polewa;
Do małego garnka wlać mleka i włożyć margarynę. Rozpuścić. Gdy wszystko się rozpuści dodać cukier i kakao-dobrze wymieszać do połączenia się składników.
Przełożenie ciasta;
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na wielkość blaszki o wym 25/30. N a dno blaszki wyłożyć pierwszą część surowego ciasta,wyłożyć pokrojone w kostkę owoce i zalać gorącym budyniem. Przykryć drugim surowym ciastem. Piec ok 60min temp 180*C.
Gdy ciasto się upiecze i ostygnie polać polewą i np.posypać wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami. Smacznego.
Porady
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Zamiast podanych przeze mnie owoców można dodać inne.
Komentarze