Ciasto ucierane z budyniem i owocami

  • wyświetlono: 7685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne.

Joanna Tokarz
  • 100min

Składniki

Na tortownicę o śr. 24-26cm

200g margaryny
200g cukru pudru
4 jajka
200g mąki tortowej
2x budyń waniliowy
5 łyżek mleka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
1 płaska łyżka kakao
100g rodzynek
1 jabłko
kilka kropel olejku waniliowego
ok 40 małych truskawek
cukier puder do posypania

Kruszonka:
10 dkg masła
10 dkg cukru kryształu
20 dkg mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ucierane z budyniem i owocami

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku.
  • Ciasto ucieramy2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.
  • Ciasta wykładamy na tortownicę3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki.

    Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami.
  • Jabłka kroimy i otulamy mąką z cynamonem4. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy.
  • Owoce układamy5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Z kruszonką6. Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, tzn że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Kruszonka lepiej się ściera jeśli będziemy ją obtaczać w mące pszennej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastona słodkoplacekna szybkodo kawyz owocamiucieraneimieninyz truskawkamiz jabłkiemz budyniemucierane z owocamitruskawki_przepissezon owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1auqmit

Dodane przez: aliss06

Ciasto ucierane z owocami

Szybkie i smaczne ciasto, delikatnie...

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

Dodane przez: Kloruś

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

Puszyste, lekkie z dużą ilością...

image-0birq6g

Dodane przez: egelina

Ciasto z budyniem, serkiem i owocami

Biszkopt z budyniem, serkiem...

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Ciasto idealne na lato z wielu...

Ciasto ucierane z owocami

Dodane przez: Marinella

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

Puszyste ciasto z owocami .

Ucierane ciasto z owocami

Dodane przez: Natalia76

Ucierane ciasto z owocami

Bardzo szybkie ciacho,pyszne jeszcze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.