Ciasto ucierane z budyniem i owocami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 24-26cm

    200g margaryny
    200g cukru pudru
    4 jajka
    200g mąki tortowej
    2x budyń waniliowy
    5 łyżek mleka
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
    1 płaska łyżka kakao
    100g rodzynek
    1 jabłko
    kilka kropel olejku waniliowego
    ok 40 małych truskawek
    cukier puder do posypania

    Kruszonka:
    10 dkg masła
    10 dkg cukru kryształu
    20 dkg mąki pszennej

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery

Ciasto ucierane z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku.
  • Ciasto ucieramy 2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.
  • Ciasta wykładamy na tortownicę 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki.

    Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami.
  • Jabłka kroimy i otulamy mąką z cynamonem 4. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy.
  • Owoce układamy 5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Z kruszonką 6. Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, tzn że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Kruszonka lepiej się ściera jeśli będziemy ją obtaczać w mące pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować