Pyszne cappucino z puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy. Pozostawiamy do ruszenia!!!. Białka utrzepujemy na sztywną pianę,podczas ubijania stopniowo wsypujemy cukier. |Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 30min.
Gdy biszkopt się piecze w między czasie robimy krem budyniowy.
2. Odmierzamy 0,5l mleka. Następnie w szklance mleka rozrabiamy wszystkie składniki: mąkę, skrobię, cukier, cukier waniliowy i cappucino.
Pozostałą część mleka zagotowywujemy. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i intensywnie mieszamy, aż zgęstnieje i się zagotuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie 200g masła ucieramy z żółtkami na gładką masę i dodajemy ugotowany krem budyniowy.. Tak przygotowany krem rozsmarowywujemy na biszkopcie, i wkładamy do lodówki na 15min. W tym czasie robimy puszystą piankę.
3Rozpuszczamy żelatynę w 100ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę na stabilna masę wsypujemy cukier puder i wlewamy rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszamy i gotowe.
Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia. NA koniec wierzch posypujemy kako.
Życzymy Smacznego!!!
Porady
Ja dodatkowo nasączam wierzch biszkopta alkoholem z kawą rozpuszczalną
Komentarze