Pyszne cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.dodajemy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, a na koniec kakao. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie smarujemy tłuszczem((margaryną). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stop.celcj. Pieczemy ok. 50 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy.
2.Wkładka kokosowa: Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe (troszkę zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Wylewamy do formy wyścielanej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy na rumiany kolor ok. 30 minut. po upieczeniu od razu wyjmujemy. Póki ciepłe papier ładnie odejdzie od placka.
3.Masa budyniowa: Wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka do garnka, zagotowujemy z cukrem, do reszty mleka wsypujemy budynie, mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko. Studzimy. Miksujemy kostkę margaryny na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec 3 łyżki kawy cappucino.Zmiksować tak aby kawa połączyła się z masą.
4.Przełożenie placka: Biszkopt dzielimy na pół. I część ciasta smarujemy 1/2 masy cappucinowej, kładziemy upieczoną wkładkę kokosową, resztę masy cappucinowej, II cześć biszkoptu. wierzch dekorujemy polewą.
Polewa: Trochę mleka (1/4 szkl.) wlewamy do garnka,dodajemy łyżkę margaryny, ze 4 łyżki cukru, 4 tabliczki czekolady całość podgrzewamy aż składniki się połączą, wsypujemy 3 łyżki kakao, mieszamy. Gorąca polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze