Jest delikatny i puszysty, a mój tata wręcz za nim przepada.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła śmietankowego
2 żółtka
10 dag cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg sera twarogowego, najlepiej President
12 jajek
30 dag masła śmietankowego i rozpuszczonego
35 dag cukru pudru
10 dag cukru kryształu
2 budynie waniliowe
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
Puszysty sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Masa: Ser wymieszać z masłem, budyniami, mąką, kaszą i utartymi z cukrem kryształem żółtkami. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soi i cukrem pudrem, połączyć je delikatnie z resztą masy, wylać na ciasto i piec godzinę w 160 stopniach.
Komentarze