Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać. Zalać wodą, kostkę przyprawową do ziemniaków, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc na puree.
Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem.
Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć usmażone jajko i posypać odrobiną chilli i szczypiorku.
Komentarze