Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem.

5 (162 ocen)

Pomysł na letni obiad.Do tego zsiadłe mleko albo maślanka.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    1 kostka przyprawy do ziemniaków
    1 łyżeczka masło
    1 łyżeczka śmietana
    0,5 cebula
    10 dag kiełbasa gospodarska
    5 dag boczek wędzony
    olej do smażenia
    pieprz
    chilli
    1 jajko
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, kostkę przyprawową do ziemniaków, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc na puree.
    Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem.
    Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć usmażone jajko i posypać odrobiną chilli i szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować