Pulpeciki w pachnącym curry

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis wymyśliłam sama bo nasza rodzina uwielbia pieczarki. Również lubimy dobrze doprawione potrawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Na farsz mięsny:
    70 dag mielonego mięsa z indyka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 jajko
    1 łyżka tartej bułki
    sól, pieprz,
    1 łyżka mąki
    olej do smażenia
    Sos:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryka konserwowa
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 opakowanie curry
    sól, pieprz, cukier do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w pachnącym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Do miski z mięsem, startą marchewką, poszatkowaną cebulą, posiekanym czosnkiem, surowym jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz tartą bułką wyrabiam na gładką masę. Formuję w dłoniach niewielkie pulpeciki, obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładam z patelni.
    Sos:
    Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, cebulę w piórka i smażę na tej samej patelni po pulpecikach. Dodaję pokrojoną paprykę i smażę kilka minut podlewając kilkoma łyżkami gorącej wody. Rozprowadzam koncentrat pomidorowy z dodatkiem soli, cukru do smaku. Na sam koniec dodaję całe opakowanie curry i rozgniecionego czosnku. Pulpeciki wkładam do sosu i jeszcze przez chwilę duszę na małym ogniu. Podaję gorące z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować