Pulpeciki w pachnącym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki:
Do miski z mięsem, startą marchewką, poszatkowaną cebulą, posiekanym czosnkiem, surowym jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz tartą bułką wyrabiam na gładką masę. Formuję w dłoniach niewielkie pulpeciki, obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładam z patelni.
Sos:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, cebulę w piórka i smażę na tej samej patelni po pulpecikach. Dodaję pokrojoną paprykę i smażę kilka minut podlewając kilkoma łyżkami gorącej wody. Rozprowadzam koncentrat pomidorowy z dodatkiem soli, cukru do smaku. Na sam koniec dodaję całe opakowanie curry i rozgniecionego czosnku. Pulpeciki wkładam do sosu i jeszcze przez chwilę duszę na małym ogniu. Podaję gorące z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Komentarze