Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne pulpeciki w towarzystwie pachnącego tymiankiem sosu wiśniowego to pyszna propozycja i na szybki obiad, polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • ½ cebuli
    500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    1 gałązka świeżego majeranku
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 22 %
    3 łyżki bułki tartej
    Sól, pieprz
    Sos wiśniowy:
    500 gram wiśni
    1 łyżka masła
    1/3 szklanki czerwonego wina
    Sok z ½ cytryny
    1-2 gałązki tymianku
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki: Mięso przekładamy do miski, robimy pośrodku wgłębienie wsypujemy w nie bułkę tartą, dodajemy śmietanę i wbijamy jajko. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i majeranek – wszystko starannie wyrabiamy.

    Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je na desce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej na złoty kolor pulpeciki po 4-6 minut z każdej strony.

    Usmażone pulpeciki trzymamy w ciepłym miejscu. Sos wiśniowy: wiśnie myjemy, drylujemy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wiśnie, sok z cytryny, wlewamy wino, dodajemy tymianek i gotujemy sos na nie dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

    Pulpeciki serwujemy posypane tymiankiem z gorącym sosem wiśniowym i np., ryżem, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować