zapraszam na zdrowszą wersję popularnego fastfooda:)
Składniki:
Tortille:
70 g mąki pszennej
30 g mąki razowej
Ok. 50 ml letniej przegotowanej wody
Sól, pieprz
Wypełnienie:
2 polędwiczki z kurczaka-120 g
1,5 łyżki sosu teryiaki
1 łyżka sosu Worcester
Sól, przyprawa do kurczaka
½ czerwonej cebuli
2 duże rzodkiewki-45 g
65 g ogórka zielonego
½ pęczka liści rzodkiewki
10 g majonezu light
20 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki koperku
Sól, pieprz do smaku
Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywami (wersja fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortille:
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrobić ciasto. Następnie zagniatać je około 5 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Odłożyć na około 45 minut pod przykryciem aby ciasto nie wyschło. Następnie rozwałkować na bardzo cienki płat i przy pomocy okrągłego naczynia, np.talerzyka wykroić koło.
2.Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać. Kłaść po jednej tortilli na patelnię i piec je bez tłuszczu. Gdy pojawią się bąble powietrza obrócić placek na drugą stronę.
3.Wypełnienie:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż na 2 lub 3 porcje. Oprószyć solą. Do miseczki wlać oba sosy, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać. Przełożyć mięso, wymieszać, aby marynata dobrze pokryła mięso i odłożyć na około 40 minut. Po tym czasie usmażyć bez tłuszczu.
4.Liście z rzodkiewki porwać w palcach na 2-3 kawałki. Przełożyć do miski. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Obranego ogórka podzielić na słupki. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę czerwoną. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
5.W malej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Dodać starty na małych oczkach czosnek. Wrzucić do miseczki i wymieszać. Dodać koperek. Całość przełożyć do miski z warzywami i po raz ostatni wymieszać.
Na ciepły placek tortilli układać warzywa, następnie kawałki kurczaka i całość zawinąć. Podawać od razu. Smacznego !
Komentarze