Pstrągi w liściach kapusty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Lubię oglądać programy o gotowaniu i czytać czasopisma kulinarne. Zbieram też stare receptury, wiele z nich przekazywanych jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 4 sprawione pstrągi (po ok. 30 dag)
    ● 8 dużych liści kapusty
    ● 2 cebule
    ● 4 pomidory
    ● 2 cytryny
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki)
    ● 4 ząbki czosnku
    ● sól
    ● ziołowy i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrągi w liściach kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrągi w liściach kapusty 1. Liście kapusty wkładamy do
    wrzątku na 8 minut. Osączamy,
    każdy smarujemy odrobiną
    miękkiego masła. Ryby myjemy
    i osuszamy. Cytryny sparzamy,
    przekrawamy i w yciskamy
    sok. Skrapiamy r yby.
    Oprószamy solą, ziołowym
    i czarnym pieprzem. Odstawiamy
    na godzinę w chłodne
    miejsce.
  • Pstrągi w liściach kapusty 2. Cebule i pomidory kroimy
    w plastry. Do każdej ryby wkładamy
    ząbek obranego czosnku
    i po porcji pomidora i cebuli.
    Posypujemy ziołami. Odstawiamy
    do lodówki na 20 minut.
  • Pstrągi w liściach kapusty 3. Każdego pstrąga układamy
    na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy
    w liście, a następnie w folię
    aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym
    ruszcie ok. 30 minut.

Porady

Pstrągi bez kapusty można również upiec na aluminiowych tackach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować